Clicker (kliker) nedir? Clicker nasıl kullanılır?

Bir eğitim sistemi düşünün ki tarihi 1640’lı yıllara dayansın. Clicker (kılikır okunur) adını ilk olarak balina ve yunuslarda duyduk. Gösterilerde balık eğitimlerinde kullanılırdı. Zamanında bu eğitimlerin işe yaradığı o kadar çok tecrübe edilmiş ki clicker eğitim sistemi zamanla kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda da kullanılmaya başlanmış. Pozitif köpek eğitimi içerisinde yer alan yöntemlerden biri clicker’dan bahsedeceğiz şimdi size.

Clicker köpek eğitimi nedir?

Öncelikle clicker’ın ne olduğu bilgisini vererek işe başlayalım. Teknolojinin yararlarını her alanda görüyoruz; evcil hayvanlarımızda da. Clicker basit bir alet. İçinde metal bir aparat var ve “klik” sesi çıkarıyor. Neredeyse bütün pet shop’larda, veterinerlerde bulabileceğiniz bir aparat. Aynı zamanda telefonunuza da uygulamasını indirebilirsiniz. Ücretsiz bir uygulamadır. Kullanım kolaylığı bakımından parmağınıza takılan modelini tercih edebilirsiniz.

Clicker ile nasıl eğitim verilir?

Clicker eğitiminin temel amacı, koşullanmadır diyebiliriz. Alıştıktan sonra klik sesini duyduğu zaman, köpek ya da kediniz ona ödül verileceğini anlar ve o ödül için olumlu davranışlar sergilemeye gayret eder. Clicker eğitim sistemi şu şekilde işler…

  • İstenilen davranışın yerine getirilmesi için adım atılır
  • Clicker’dan gelen klik sesi ile bu davranış bir anlamda işaretlenir.
  • Ödül verilerek bu davranışın pekiştirilmesi ve devamlılığının sağlanması hedeflenir.
  • Köpeğiniz, komut ve ödül arasındaki bağlantıyı kurana kadar eğitime devam edilmesi önerilir.

Hangi köpeklere clicker eğitimi verilebilir?

Clicker çoğu köpek için uygundur. Özellikle köpeğin yaşlı olması eğitime bir engel değildir. Ancak burada önemli olan nokta şudur. Bazı köpekler çok ürkektir. Cinsleri gereği de olabilir bu ürkeklik, karakterleri gereği de. Böyle durumlarda klik sesinden korkabilir. Clicker ile komut almaktan çekinebilir. Eğer köpeğiniz fazlaca utangaç ve korkak ise clicker eğitimi onun için uygun olmayabilir. Ancak genele baktığımızda clicker ile köpek eğitiminin olumlu sonuçları çoktur.

Clicker’ı devamlı kullanmak gerekir mi?

Öğrendikten sonra komutun kalıcı olmasını istiyorsanız sürekli tekrarlamanız gerekir. İstediğiniz davranışlar öğrenildikten sonra clicker eğitimini sonlandırabilirsiniz. Yani bir kere buna alıştı mı bütün hayatı boyunca klik sesi olmadan komut almayacak gibi bir durum söz konusu değildir.

Clicker eğitiminde nelere dikkat etmek gerekir?

Clicker ile köpek eğitimi verirken dikkat etmeniz ve yapılmaması gerekenleri birkaç başlık altında toplayalım;

  • Clicker, köpeğinizin uzaktan kumandası değildir. Bu nedenle tuşa basarken köpeğinizin suratına tutmanıza gerek yok. Mümkünse köpeğinizin görmeyeceği şekilde kullanmanız önerilir. Alarmını açtığınız araba gibi direkt temasa gerek yok yani.
  • Her klik sesinden sonra mutlaka ödül verin. Kafasında klik, komut, ödül üçgenini oluşturun. Böylece eğitim daha kolay ilerleyecektir.
  • Klik komutunu 1 kere vermeniz yeterli. Komutu verip birden fazla klik’lemeyin. Eğer çok kez basarsanız karmaşaya yol açar ve köpeğiniz klik sesiyle hangi davranışı yapması gerektiğini şaşırabilir.
  • Bu eğitimin temelinde ödül yatar, ceza değil. Bu nedenle köpeğiniz komutu anlamadığında ona ceza verip bağırmayın. Bu davranış, öğrenme sürecini olumsuz etkileyecektir.