Bombay Cinsi (Irkı) Kedi

Kedi türlerini anlatırken karşımızda resmen bir minyatür leopar duruyor. Kuzguni siyah tüyleri, ürpertici bakışları ve görüntüsü ile bir kediden çok leoparı andırıyor diyebiliriz. Hatta bu haliyle Melanistik Afrika leoparını da andırmıyor değil ki zaten bazen bu isimle de anılıyor. Melanistik Afrika leopara geçtiğimiz dönemlerde neredeyse 100 yılın ardından Kenya’da görüntülenmişti. O kareleri düşününce Bombay kedisi ile olan benzerliğine şaşırmıyor değiliz. Huyunun leopar yırtıcılığında olmamasını ümit ederek başlıyoruz Bombay cinsini anlatmaya. Bombay cinsi kedi, 2 farklı türün melezlenmesi sonucu ortaya çıktı.

Bu türlerin Birmanya ve American Shorthair olduğu düşünülüyor. Aslında Bombay kedilerinin mazileri binlerce yıl öncesine dayanmıyor. İlk olarak 1970’li yıllarda ortaya çıkan bir tür. Amerikalı bir kedi yetiştiricisi olan Nikki Horner tarafından ortaya çıkarılan bir kedi türü olduğu biliniyor. Parlak ve çekici gözleri ile diğer ırklardan farkını hemen gözler önüne seren Bombay kedileri için minik bir panter diyebiliriz. Görüntüsü biraz mesafeli ve insanı severken bile düşündüren bir yapıda olsa da hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip diyebiliriz. Bu asil duruşu ve cool tavırları ile kedi severlerin beğenisini kazanmayı başarmış. Peki onu bu kadar cazibeli kılan dış görünüşüne dair nasıl özellikler bizleri bekliyor? Gelin Bombay kedisinin fiziksel özelliklerine ait detaylara birlikte göz atalım.

Bombay kedisi fiziksel özellikleri

Bombay kedisi dikkat çekici göz rengi ile müthiş bir uyum sağlayan parlak kürkü ile meşhurdur. Siyah tüy yapısının en büyük özelliklerinden biri aşırı parlaklığıdır. Bu parlak ve kuzguni siyah yapı ona çekici bir görünüm kazandırır tıpkı bir panter gibi. Bombay kedisinin kulakları orta büyüklüktedir. Kaslı bir vücut yapıları vardır. Kafaları ile yuvarlak ve hafif yassıdır. Göz renkleri bakır tonlardan kehribara ve hatta altın rengine kadar değişebilir. Kürk rengi siyahtır. Kuyruk kısmı orta uzunluktadır. Patileri yuvarlak, bacakları düzdür. Bu arada vücut yapısına uzaktan baktığınızda saten bir görünümü vardır. Tüyleri kısadır. Burnu, siyah gövdesinde kaybolabilir çünkü küçüktür. Zaten yüzüne baktığınız zaman gözlerinden gözlerini alamayacağınız için burnuna bakmak aklınıza gelmeyebilir. İri yapılı kedilerdir ortalama kiloları 6-10 kilo arasında olabilir. Uzun ömürlü kedi türlerindendir, 20 yaşında bir Bombay kedisi görebilirsiniz. Bu arada en az tüyleri kadar gözlerinin de çok parlak olduğu bilgisini verelim. Sokakta rastladığımız karakedileri andırıyor olsa da bazı özellikleri ile onlardan farklıdır; bakışlarındaki keskinlik ve parlak tüyleri örneğin…

Bombay kedisi karakter özellikleri

Bombay kedisinin en dikkat çeken özelliklerinden biri köpek ile benzer bir yapıya sahip olması. Yani bir Bombay kedisine tasma takıp onu dışarıda dolaştırabilirsiniz. Dış görüntüsü panteri andırsa da içinde iyi kalpli bir kedi vardır. Sevecen ve eğlenceli bir kişiliği vardır. Sert görüntüsüne rağmen bu kadar sevecen olması ayrı bir konu zaten. Bombay kedisi için meraklı bir kedi diyebiliriz. Ortalarda neler oluyor neler bitiyor merak eder. Ortamlara kolay uyum sağlar. Sahibini sever ve ilgi görmekten memnun olur. Sakin bir doğası vardır bu nedenle apartman kedisi olarak kabul edilir. Sahibi ile güçlü bir bağa sahiptir. Yalnız kalmaktan hoşlanmadığı bilinir ancak bazı kediler ya da köpekler gibi yalnız kalınca evin altını üstüne getirmez, sakin doğasını korur diyelim. Bakışları, zeki kişiliğini öne çıkarır. Olayları çabuk kavrar. Oyun oynamak de keyiflidir zira zeki hayvanın hali bir başkadır laf aramızda.

Bombay kedisi sahiplerinin paylaşımlarına göre bu kedilerin zıplamaya hevesli kediler olduğunu söyleyebiliriz. Aktif bir yapıları vardır ve tezgahlara, dolaplara zıplamayı severler. Aynı zamanda iyi bir avcı kedisi olduğuna dair de yorumlar var. İyi bir fare avcısı olduğu söylenir. Mırlamayı sever; sevilirken, uykusu varken, uzanmışken kısaca her daim. Seslendiğiniz zaman gelen bir kedidir ki bu da köpeklerle benzer özelliklerinden bir tanesidir. Dışardan bakınca içine kapanık bir kedi gibi dursa da tanıdıkça aslında tam bir aile kedisi olduğunu anlamak da mümkün.

Bombay kedisi bakımı

Bakımı kolay kedi türlerinden biri olarak çıkar karşımıza. Tüylerini haftada bir kez taramanız yeterli olacaktır. Banyo yapmaya ihtiyaç duymazlar zaten çok temiz kedilerdir, ihtiyaç oldukça yıkamanız yeterli olacaktır. 6 ila 9 aylık olduklarında çiftleşme dönemi başlayabilir. Çiftleşme dönemini hassas geçiren kedilerdendir. Bu nedenle o dönem ekstra özen göstermenizde yarar var. Çocuklarla iyi geçinen Bombay kedisi bakım konusunda sıkıntı kedi türlerinden değildir; her ortama uyum sağlar.

Bombay kedisi sık rastlanan hastalıklar

Bombay kedileri sağlıklı kedilerdir. Ancak özellikle mikrop ve parazitlere karşı düzenli olarak aşı yapılması gerekir. Bazı kalıtsal hastalıklar olabilir. Bunlar;

  • Kalp hastalıkları
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Solunum hastalıkları
  • Birtakım deri hastalıkları