Basset Hound Cinsi (Irkı) Köpek

Sarkık kulakları, üzgün yüzü, kısa boyu ve azıcıkta hantal duruşu ile karşımızda popüler köpek ırklarından biri olan Basset Hound cinsi köpek var. Basset kelimesi cüce anlamına gelir, yabancı bir kelimeden türemiştir. Basset Hound’lar aslında iz sürme amacı ile yetiştirildi. Kısa bacakları ve sivri burnu ile bu iz sürme işinde oldukça da iyidir. Tavşan avı konusunda iyi bir kullanım amacı vardır çünkü kısa boyu ile pek çok yerde iz sürebilir. Basset Hound’ların geçmişi eskiye dayanıyor. Hatta bazı kaynaklarda 3. Napolyon’un bu ırka ait birkaç köpeği olduğu söylenir. Basset av köpeği olarak da bilinir. Fransız av tazılarının genetik olarak cüce kalan yavrularından türediğine dair bir görüş vardır ancak netliği yoktur. Basset Hound özellikle tavşan avında bu kadar meziyet sahibi olsa da aslında ilk meşhur olduğu yer bir köpek şovudur. Tarihler 1863’ü gösterdiğinde Paris Köpek Şovu’na çıkar ve aslında bir nevi kendi şovunu yapar çünkü bu şovdan sonra popülerliği artarak günümüze gelir. Bu ırka özel yarışmalar, festivaller bile düzenlenmiş. Hatta ilerleyen yıllarda popülaritesi o kadar artmış ki artık markaların da dikkatini çekmiş. Bu markalardan biri, günümüz halen varlığını sürdüren uluslararası piyasada bulunan ayakkabı markası olan Hush Puppies’tir. Hush Puppies’in logosunda kullanılan sevimli köpek Basset Hound’un ta kendisidir. Zamanla hem popülaritesi arttı hem de markalara logo olacak düzeye çıktı. Günümüzde ev köpeği olarak karşımıza çıkmasının yanı sıra av köpeği olarak da popülerliğini koruyor. Bu arada resimli roman karakteri olan Fred Busset figürünü de unutmamak gerekir. Fred Busset, bir erkek Basset Hound hakkında komik içeriklerden oluşur.

Basset Hound fiziksel özellikleri

Basset Hound’ların en dikkat çeken fiziksel özelliklerinden biri kısa boylarıdır. Büyük bir kafası vardır, yuvarlakça bir şekli vardır diyebiliriz. Kafanın tepe kısmı ise belirgin bir yapıdadır. Derisi sanki birkaç beden bol kıyafet giymiş gibi bir izlenim bırakır, vücuduna göre bol durur. Kulakları çok yumuşaktır ve uzundur. Kürkü kısa ve sert tüylüdür. Derileri sarkıktır. Renk olarak ise genelde beyaz üzerine kestane rengi ya da çok açık kahvedir. Parlak, pürüzsüz tüyleri vardır. Ancak özellikle söylemek gerekir ki tüy dökmek için mevsim beklemeye gerek yoktur zira Basset Hound ‘lar her mevsim tüy dökebilir. Eğer tüy alerjiniz varsa sahiplenmeniz için uygun bir köpek olmayabilir. Bakışları sanki 5 dakika önce dünyası patisine yıkılmış gibi durur ancak karakter olarak da bir o kadar iyi huyludur. Orta boy köpek ırkı sınıfına dahildir. Erkeklerde de dişilerde genelde yükseklik 28 cm ila 38 cm aralığındadır. Erkeklerin ortalama ağırlığı 29 kiloyu bulurken, dişilerde 20-27 kilo arasında değişir. Ortalama yaşamları 11 yıl civarındadır.

Basset Hound karakter yapısı

Yüzündeki hüzne inat mutlu bir yapısı vardır. Tatlı, nazik, sadık ve iyi huyludur. Aile hayatına hemen uyum sağlar, huysuzlukları yoktur. Yumuşak huylu olması onu bir biblo köpeği yapmaz yani çekingen ve geride duran bir yapısı yoktur. Aksine çok sevecendir. Çocuklarla arası iyidir. Isırma, saldırma gibi huyları yoktur. İlla kötü bir huy ararsak inatçı oluşlarından söz edebiliriz. İnatçı bir yapıları vardır, kendi istekleri konusunda kararlı bir köpektir desek yeridir. Ailesini çok sever demiştik ancak bu sevgisi genel olarak vardır. Herkese güzel yaklaşır. Hemen hemen her köpeğin midesi her zaman açtır. Tok olsa da açtır. Henüz yemeğini yemiş olsa da masada yanınıza gelip sanki günlerdir açmış gibi hüzünlü suratı ile sizi hüzünlere boğabilir. Yemek konusunda hassastır, onun için her zaman çok önemlidir. Yemek yemeye bayılır hatta. Burada doğru bir eğitim esastır. Düzgün eğitilirse itaatkâr olur. Aksi halde koku olma marifeti ve avcı geçmişi nedeniyle aldığı ilginç bir kokunun peşine gidebilir ya da tüm konsantresini o kokuya verebilir. Sonrasında ise dikkatini çekmek zor olacaktır şüphesiz. Bu nedenle özellikle Basset Hound’larda iyi bir eğitim önemli rol oynayacaktır bakımında…

Basset Hound bakımı

Tüy döker, hatta hep döker söylediğimiz gibi. Bu nedenle ölü kılların temizlemesi gerekir düzenli olarak. Kulakları yere yakındır, boyu da kısadır. Haliyle kulakları enfeksiyona açıktır. Bu nedenle özellikle dışarıda dolaştırdıktan sonra kulaklarını iyice temizlemekte ve böceklere karşı her daim kontrol edilmekte yarar var. Eğitim konusunda biraz sabır gerekebilir zira inat huyundan bahsetmiştik. Ancak yukarıda sözünü ettiğimiz yemeğe karşı olan duyarlılığını eğitim konusunda kullanabilirsiniz. Yemek ile ödüllendirirseniz, bazı şeyleri tatbik etmesi daha kolay olacaktır. Aslında bakarsanız Basset Hound’larda yemek, pek çok şeyin gizli anahtarıdır desek yeridir.

Basset Hound’larda sık rastlanan hastalıklar

Beden yapısı olarak orantısızdır malum. Yemek yemeği çok sevdiğini de düşünürsek ortaya sıkıntılı süreçler çıkabilir. Nedir bu süreçler? Obezite! Fazla kilo alınca omurgalarına ve bacaklarına yük biner haliyle bütün dengesi bozulur. Kısa bacaklı olmasına rağmen ağır bir gövdesi vardır. Üzerine bir de fazla kilo binince topallayabilir ve ilerleyen zamanlarda durum felce kadar gidebilir. Bu nedenle beslenmesine çok dikkat etmek gerekir. Basset Hound’larda beslenme hakkında detaylı bilgiyi veterinerinizden alabilirsiniz. Bu arada düşük göz kapakları nedeniyle göz problemleri yaşadığı gibi, sarkık kulakları nedeniyle kulak enfeksiyonları da yaşayabilir. Bunlara karşı tedbirli olunmasında fayda olacaktır.